Byrån ja Konttorin yritysten työntekijöiden lisäksi Logomossa työskentelee joukko todellisia luovuuden ammattilaisia. Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö vuokraa eri alojen taiteilijoille työtiloja talon kolmannesta kerroksesta. Uudessa juttusarjassa esittelemme yhden taiteilijan joka kuukausi.

Logomon taiteilijatyötiloissa työskentelee tällä hetkellä kaksitoista taiteilijaa. Yksi heistä on installaatiotaidetta tekevä Heini Aho. Tyhjää tilaa hyödyntävät taideteokset syntyvät Ahon 74-neliöisessä työhuoneessa Byrån yläkerroksessa.

–     Nautin suurikokoisesta työstämisestä ja erilaisten materiaalien yhdistämisestä. Tilataiteen tekemisessä minua kiehtoo ajatus siitä, että mikä tahansa huone voi muuttua taideteokseksi, Aho kertoo.

Installaatioiden osat työstetään työhuoneessa, mutta lopulliset taideteokset rakennetaan valmiiksi näyttelytiloissa. Aholle onkin kehkeytynyt tarkka visualisointikyky, sillä tilataiteilija työstää teoksen näyttelykuntoon vasta viime hetkellä ennen avajaisia.

–     Työni voivat olla vaikkapa kolme kertaa kaksimetrisiä, työhuoneeni on siis oltava tilava. Logomossa on avaruuden ja tilavuuden tuntua. Tilat on myös helppo pitää siistinä, vaikka tällä hetkellä työhuoneeni onkin melkoinen sekamelska.

Turku, New York, Los Angeles

Taiteilijan työnteko on luonteeltaan liikkuvaa. Näyttelytiloihin tutustumisen, näyttelyiden rakentamisen, avajaisten ja töiden purkamisen myötä taiteilija saa reissata runsaasti.

Viimeksi tammikuussa Aholla oli näyttely Titanik-galleriassa Aurajoen varrella. Sitä ennen olivat näyttelyt Helsingissä Forum Boxissa ja Taidehallissa. Seuraavaksi Aho matkustaa New Yorkiin, jossa hänellä on näyttely osana kansainvälistä taiteilijakollektiivia Manhattanilla sijaitsevassa One Art Space -galleriassa. Joulukuussa on vuorossa näyttely Los Angelesissa.

Taiteilijan työ on ollut selvä valinta Aholle jo nuoresta asti.

–     14-vuotiaana minulla oli hieman eri käsitys taiteilijan työstä. Ajattelin, että kaikki taiteilijat ovat suuria visionäärejä, jotka luovat jatkuvasti. Tavallisia ihmisiä me ollaan, tavallisilla työrutiineilla, Aho naurahtaa.

Ahon tausta on kuvanveistossa, josta hänellä on maisterintutkinto. Myös Ahon puoliso on taiteilija, ja työskentelee Logomossa. Pariskunta on kuitenkaan harvoin samaan aikaan työhuoneillaan, sillä perheen kaksi lasta asettavat ehdot taiteilijavanhempien arjelle ja työaikatauluille.